hauzi.sk

Májová bryndza z Liptova

Prečo je práve májová bryndza tá najlepšia? Čerstvá jarná šťavnatá paša sa prejaví lahodnou chuťou a vôňou. Ovečky majú v máji stále veľmi kvalitné mlieko, ktoré je potrebné na rast jahniatok. Niečo z toho mlieka však bačovia zúžitkujú aj na výrobu syra a bryndze. 

Liptov je známy výrobou bryndze už niekoľko storočí. V minulosti ju obchodníci vozili dokonca aj do Viedne pod názvom Liptauer. Názov pretrval dodnes, avšak kvalita pôvodného produktu už nie je to, čo bývala. Bryndza na pultoch obchodov obsahuje čoraz viac pridaného kravského mlieka. Procesom pasterizácie sa strácajú cenné látky, ktoré sú veľmi prospešné pre ľudský organizmus. Probiotiká na správne fungujúce trávenie či vápnik na zdravé kosti a zuby sú len zlomkom zo všetkých jej zdravotných benefitov…

Salaš Pastierka 

Salaš Pastierska pod Bobroveckou dolinou je jedným z niekoľkých pravých liptovských salašov, kde sa dá kúpiť pravá nefalšovaná ovčia bryndza. Okrem bryndze salaš ponúka čerstvý a údený ovčí syr, korbáče a žinčicu. 

Cenník

čerstvý syr 1 kg 7 €
údený syr 1 kg 8 €
bryndza 1 kg 9 €
žinčica 1 l 2 €
syrové nite 1kg 9 €

Okrem výrobkov z ovčieho mlieka ponúka salaš na objednávku aj špeciality z jahňaciny a baraniny. Ako pamiatku zo salaša si môžete odniesť suveníry so salašníckou tématikou - črpáky, valašky, píšťalky, pastierske biče, zvončeky, roľničky, kožušiny z oviec…  

Zaujímavosťou salaša je tradičná prevádzka (pasenie ovčiarskymi psami, ručné dojenie, tradičné zakladanie košiarov, spracovanie surového mlieka bez pasterizácie), ktorá je spojená s predajom v kolibe so všetkými hygienickými náležitosťami. 

Areál okolo salaša ponúka aj hojdačky či šmýkačky pre deti, vyhotovené v štýle salašníctva. Rodiny s deťmi využijú aj ohniská, kde si môžu pripraviť opekačku. Taktiež je možné buď svojpomocne, alebo s pomocou bačov či gazdinej uvariť pravý jahňací guláš. Počas pravidelnej prevádzky je možnosť vidieť ukážku dojenia oviec od 4:00 a od 16:00. Na požiadanie vopred je možné zariadiť taktiež ukážku plieskania patierskym bičom.

Otváracie hodiny 

Predaj syra a žinčice na salaši je zahájený tradične 1.mája. Salaš je otvorený denne od 12:00 do 18:00.V mesiacoch september a október je predajná doba skrátená od 14:00 do 17:00 z dôvodu nižšej produkcie mlieka. Počas neskoršej jesene a zimy je salaš zatvorený.

Ako sa na salaš dostať

Salaš je obľúbeným letným cieľom cyklistov. Avšak prístup salašu je možný aj na aute po rovnakej trase. K rázcestiu medzi Bobroveckou dolinou a salašom sa dostaneme cestou vedúcou z Bobrovca. Asi 1 km nad Bobrovcom míňame križovatku, ktorá v pravo odbočuje na most do Jalovca. Tu sa dá dostať aj autobusom z Liptovského Mikuláša. My pokračujeme rovno. Smerové tabule ku salašu sú umiestnené dostatočne nahusto, takže problém s orientáciou nám nehrozí. 

Po občerstvení sa na salaši je možné predĺžiť náš cyklovýlet po Tatranskej magistrále smerom na Žiarsku dolinu alebo po novej asfaltke smerom do Liptovských Matiašoviec. Sledujte náš web aj naďalej, kde budeme informovať aj o cyklotrasách v tejto oblasti.


Fotogaléria